Начало Контекст Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство
11382
Икономика

Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство

Малката бутикова изба "Олд скуул уайн" (Old school wine) в село Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на занаятчийското ръчно производство.Тя отваря врата в сградата на старото училище през 2018 година, но като проект започва да се развива няколко години преди това. Засаждат се характерните за района сортове грозде и се произвеждат вина, носещи почерка и духа на тази географска локация.

| 19 Септември 2025, 16:24 ч.
Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство
Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство
Снимка © БТА

Малката бутикова изба "Олд скуул уайн" (Old school wine) в село Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на занаятчийското ръчно производство. Тя отваря врата в сградата на старото училище през 2018 година, но като проект започва да се развива няколко години преди това. Засаждат се характерните за района сортове грозде и се произвеждат вина, носещи почерка и духа на тази географска локация. Фокусът е основно върху Гъмза, Памид, Димят. Портфолиото включва много вина, но в малки серии, като повечето са занаятчийско ръчно производство. Немалко от тях са отличени с различни награди във и извън страната.

Водата от новоизградената чешма на входа на парка „Кьошкове“, сре

При дебатите в пленарната зала по промените в Закона за административното рег

Шестима са задържани в Пазарджишко за притежание на наркотици през изминалото

Внасяме писмено искане министър-председателят и министърът на енергетиката да

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб

Избата пуска на пазара три нови бели вина от по-висок клас, направени от грозде от собствени лозя и ферментирали в бъчва, каза Димитър Димов, който е съдружник, изпълнителен директор и технолог на винарната в селото. Той е завършил във Франция и е отличен с приза "Енолог на годината 2022" от Съюза на енолозите в България. Тези вина са от миналогодишната реколта и са от сортовете Шардоне, Совиньон блан и Димят.

Димов разказа, че в близкия Килифаревски манастир има лоза, която е наблюдавал от много време. След направен ДНК анализ се оказало, че тя е от сорта Шевка, а легендата гласи, че е засадена от майстор Колю Фичето по време на построяването на църквата. Това е много древен български сорт, за който няма данни да е бил характерен за великотърновския край, защото по-скоро е от сливенския регион, обясни Димов. Така екипът решава да засади от лозите в манастира в своите масиви, като за производството си закупува грозде от сорта и от други лозя.

Винарната прави вино и от българския сорт Рубин, селектиран миналия век като кръстоска между френския Сира и италианския Небиоло. То е сред най-успешните й продукти на пазара и при участие в конкурси често печели отличия. През 2018 г. резерва от това вино от 2016 г. получава награда за постоянно присъствие в Музея на виното във Франция. 

Избата произвежда също пенливи вина, като предстои да бъдат пуснати и отлежали такива в по-висок клас. Най-успешното от пенливите вина е младото, свежо и по-леко Пет-Нат, което е подходящо за ежедневна употреба. 

Част от асортимента на избата е и наложения пелин, който се произвежда по стара калоферска рецепта на повече от 200 години. Почти всяка година този продукт печели награди от различни конкурси и изложения на Балканския полуостров. Той е една от най-харесваните и най-продаваните напитки на винарната.

Окръжният съд в Плевен постанови присъда от четири години лишаване от свобода

Община Своге вече има информационен сайт за разделното събиране и рециклиране

В Търговище осигуряват подслон за бездомни хора. В общинска къща могат да пре

Избата в Ялово още от създаването си развива винен туризъм и предлага цялостно изживяване на своите посетители. На година тя е посещавана от около 2000-3000 души, посочи Димов. Гостите дегустират вината, запознават се с тяхното производство и се наслаждават на уютната обстановка, като интересът към това е голям както от страна на българите, така и от страна на чужденците. Ние сме част от туризма на Велико Търново и каквито са туристите там, такива са и тук, коментира Димов. Гостуват ни основно българи, румънците също са ни много голям пазар, идвали са англичани, испанци, французи, германци. По-малко са хората от други континенти, сред тях японци, бразилци, американци. Посещавали са ни немалко известни личности. Преобладават самоорганизираните туристи, въпреки че са сключени договори и с няколко туроператорски фирми.

За създаването на избата и винопроизводството досега не са ползвани европейски средства и инвестициите са изцяло собствени, каза Димов. Желанието на съдружниците е да не се ограничават в рамките, които поставят тези програми и да залагат на своите виждания и опит. Винарната е малка и в нея не се използва модерна техника, но се разчита на старите традиционни технологии за винопроизводство, обясни Димов. Пример за това е изцяло органичната обработка на лозята, целяща развитие на биоразнообразието. Един от използваните методи включва затревяване на лозовите междуредия с различни култури, създаващи по-добра структура на почвата. Това развива в нея микробиома, повишаваща качеството на гроздето. То действа добре и за задържането на влагата, което е нещо много полезно в последните по-сухи години. В избата се използва метода биопротекция, при който микроорганизми предпазват продукцията от разваляне. Това намалява използването на сулфити и други нитранти за сметка на различни видове живи селектирани дрожди, което е съвременен начин на работа при по-високия клас вина. Сега винарната осъществява съвместен проект с Университета по хранителни технологии в Пловдив за производство на вино от собствени лозя със селектирани в него дрожди. В избата се използват бъчви с много високо качество, произведени във Франция от специален дървен материал, което се отразява и на вкуса и аромата на виното в тях.

Дизайнът на интериора на винарната в Ялово, концепцията, картините и етикетите на бутилките са дело на местния художник Дамян Бумбалов, които допълват цялостното усещане за нещо специално в бутиковата изба.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 1160 години от покръстването в археологическия резерват „Деултум – Дебелт“
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 1160 години от покръстването в археологическия резерват „Деултум – Дебелт“ от 11:30 часа, съобщиха от ...
Днес депутатите направиха необходимото и правилното, за да не остане България без бензин, дизел и авиационно гориво, написа Слави Трифонов
Днес депутатите в Народното събрание направиха необходимото и правилното, за да не остане България без бензин, дизел и авиационно гориво, написа лидерът на „Има такъв народ&l ...
Обединението на жените социалистки в БСП държи високо знамето на социалната идея
Обединението на жените социалистки държи високо знамето на социалната идея, на колективизма, духа и на всичко това, с което трябва да се отличава една социалистическа партия. Това ...
С тържествена заря-проверка беше отбелязана 140-ата годишнина от Сръбско-българската война в Сливница
С полагане на венци и тържествена заря-проверка военнослужещи и министри отбелязаха 140-ата годишнина от Сръбско-българската война пред Мемориален комплекс "Героите на Сливница" в ...
Инвестирането в сигурност и отбрана би било самоцелно, ако няма вдъхновение, желание и посвещение на воинската професия
Инвестирането в сигурност, в отбрана, в модерните технологии би било самоцелно, ако няма вдъхновение, желание и посвещение на воинската професия. Това каза премиерът Росен Желязков ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Трафикът на граничните пунктове и преходи в страната е нормален, съобщава "Гранична полиция"
Нормален е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове и преходи в страната, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция" – МВР. Информацията е към 6:00 часа ...
Генерал Тошево отбелязва своя празник на 8 ноември
Град Генерал Тошево отбелязва своя празник на 8 ноември. Това става с решение на Общинския съвет от 1991 година. Програмата ще започне с утринна и тържествена света литургия в храм ...
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 1160 години от покръстването в археологическия резерват „Деултум – Дебелт“
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 1160 години от покръстването в археологическия резерват „Деултум – Дебелт“ от 11:30 часа, съобщиха от ...
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември поради необходимата актуализация на софтуера, системите за контрол и управление на влаковото движение на трите н ...
Всички пътеки в района на Бояна са обходени с кучета и хора, а във високите части и с дронове, съобщават от ПСС на БЧК във връзка с издирването на изчезналото момиче във Витоша
Всички пътеки в района на Бояна са обходени с кучета и хора, във високите части и дронове. Работим по информация от камерите в района, съобщават от Планинската спасителна служба на ...
Тикер в 08:14 ч.
Нормален е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове и преходи в с ...
Начало Контекст
11382
Икономика

Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство

Малката бутикова изба "Олд скуул уайн" (Old school wine) в село Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на занаятчийското ръчно производство.Тя отваря врата в сградата на старото училище през 2018 година, но като проект започва да се развива няколко години преди това. Засаждат се характерните за района сортове грозде и се произвеждат вина, носещи почерка и духа на тази географска локация.

| 19 Септември 2025, 16:24 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство
Избата в Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на ръчно производство
Снимка © БТА

Малката бутикова изба "Олд скуул уайн" (Old school wine) в село Ялово залага на традиционните за великотърновския регион методи за създаване на вино и на занаятчийското ръчно производство. Тя отваря врата в сградата на старото училище през 2018 година, но като проект започва да се развива няколко години преди това. Засаждат се характерните за района сортове грозде и се произвеждат вина, носещи почерка и духа на тази географска локация. Фокусът е основно върху Гъмза, Памид, Димят. Портфолиото включва много вина, но в малки серии, като повечето са занаятчийско ръчно производство. Немалко от тях са отличени с различни награди във и извън страната.

Избата пуска на пазара три нови бели вина от по-висок клас, направени от грозде от собствени лозя и ферментирали в бъчва, каза Димитър Димов, който е съдружник, изпълнителен директор и технолог на винарната в селото. Той е завършил във Франция и е отличен с приза "Енолог на годината 2022" от Съюза на енолозите в България. Тези вина са от миналогодишната реколта и са от сортовете Шардоне, Совиньон блан и Димят.

Димов разказа, че в близкия Килифаревски манастир има лоза, която е наблюдавал от много време. След направен ДНК анализ се оказало, че тя е от сорта Шевка, а легендата гласи, че е засадена от майстор Колю Фичето по време на построяването на църквата. Това е много древен български сорт, за който няма данни да е бил характерен за великотърновския край, защото по-скоро е от сливенския регион, обясни Димов. Така екипът решава да засади от лозите в манастира в своите масиви, като за производството си закупува грозде от сорта и от други лозя.

Винарната прави вино и от българския сорт Рубин, селектиран миналия век като кръстоска между френския Сира и италианския Небиоло. То е сред най-успешните й продукти на пазара и при участие в конкурси често печели отличия. През 2018 г. резерва от това вино от 2016 г. получава награда за постоянно присъствие в Музея на виното във Франция. 

Избата произвежда също пенливи вина, като предстои да бъдат пуснати и отлежали такива в по-висок клас. Най-успешното от пенливите вина е младото, свежо и по-леко Пет-Нат, което е подходящо за ежедневна употреба. 

Част от асортимента на избата е и наложения пелин, който се произвежда по стара калоферска рецепта на повече от 200 години. Почти всяка година този продукт печели награди от различни конкурси и изложения на Балканския полуостров. Той е една от най-харесваните и най-продаваните напитки на винарната.

Избата в Ялово още от създаването си развива винен туризъм и предлага цялостно изживяване на своите посетители. На година тя е посещавана от около 2000-3000 души, посочи Димов. Гостите дегустират вината, запознават се с тяхното производство и се наслаждават на уютната обстановка, като интересът към това е голям както от страна на българите, така и от страна на чужденците. Ние сме част от туризма на Велико Търново и каквито са туристите там, такива са и тук, коментира Димов. Гостуват ни основно българи, румънците също са ни много голям пазар, идвали са англичани, испанци, французи, германци. По-малко са хората от други континенти, сред тях японци, бразилци, американци. Посещавали са ни немалко известни личности. Преобладават самоорганизираните туристи, въпреки че са сключени договори и с няколко туроператорски фирми.

За създаването на избата и винопроизводството досега не са ползвани европейски средства и инвестициите са изцяло собствени, каза Димов. Желанието на съдружниците е да не се ограничават в рамките, които поставят тези програми и да залагат на своите виждания и опит. Винарната е малка и в нея не се използва модерна техника, но се разчита на старите традиционни технологии за винопроизводство, обясни Димов. Пример за това е изцяло органичната обработка на лозята, целяща развитие на биоразнообразието. Един от използваните методи включва затревяване на лозовите междуредия с различни култури, създаващи по-добра структура на почвата. Това развива в нея микробиома, повишаваща качеството на гроздето. То действа добре и за задържането на влагата, което е нещо много полезно в последните по-сухи години. В избата се използва метода биопротекция, при който микроорганизми предпазват продукцията от разваляне. Това намалява използването на сулфити и други нитранти за сметка на различни видове живи селектирани дрожди, което е съвременен начин на работа при по-високия клас вина. Сега винарната осъществява съвместен проект с Университета по хранителни технологии в Пловдив за производство на вино от собствени лозя със селектирани в него дрожди. В избата се използват бъчви с много високо качество, произведени във Франция от специален дървен материал, което се отразява и на вкуса и аромата на виното в тях.

Дизайнът на интериора на винарната в Ялово, концепцията, картините и етикетите на бутилките са дело на местния художник Дамян Бумбалов, които допълват цялостното усещане за нещо специално в бутиковата изба.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 1160 години от покръстването в археологическия резерват „Деултум – Дебелт“
Днес депутатите направиха необходимото и правилното, за да не остане България без бензин, дизел и авиационно гориво, написа Слави Трифонов
Обединението на жените социалистки в БСП държи високо знамето на социалната идея
С тържествена заря-проверка беше отбелязана 140-ата годишнина от Сръбско-българската война в Сливница
Инвестирането в сигурност и отбрана би било самоцелно, ако няма вдъхновение, желание и посвещение на воинската професия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Трафикът на граничните пунктове и преходи в страната е нормален, съобщава "Гранична полиция"
На преден план
Генерал Тошево отбелязва своя празник на 8 ноември
Контекст
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 1160 години от покръстването в археологическия резерват „Деултум – Дебелт“
Основна линия
Третата линия на столичното метро няма да се движи на 8 и 9 ноември
На преден план
Всички пътеки в района на Бояна са обходени с кучета и хора, а във високите части и с дронове, съобщават от ПСС на БЧК във връзка с издирването на изчезналото момиче във Витоша
На преден план
„За мен джазът е общуване
Основна линия
Tenori d`Amore и Вера Гиргинова закриха есенния музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“ в Гоце Делчев
В детайли
Реорганизация на движението е въведена поради пътнотранспортно произшествие на 346 км на автомагистрала "Хемус"
Контекст
Днес депутатите направиха необходимото и правилното, за да не остане България без бензин, дизел и авиационно гориво, написа Слави Трифонов
Контекст
Обединението на жените социалистки в БСП държи високо знамето на социалната идея
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.